BURSA'DA RESTORAN

Mudanya yönünden Bursa’ya yaklaşımda bir “landmark” etkisi göstermesi amaçlı tasarlanan tesis, hizmet eden ve edilen mekanları ayıran ve aynı zamanda birleştiren bir duvar kurgusundan oluşur. Tesis, 1040 m2’lik arsada bulunan mevcut ağaçların tasarımı etkilemesine izin veren esnek bir yaklaşımla konumlanmıştır. Üst kotta söz  konusu duvara takılı “pasarella” ile ana restoran mekanına ulaşılır. Bu kot aynı zamanda Bursa – Mudanya Yolu’ndan algılanan tesisin karşılayan yüzü niteliğindedir. Alt kotta ve üst kotta yer alan şeffaf galeri ise iki kotu birbirine bağlayan bir enstrümandır. İki katlı olarak tasarlanan yapı, bahçe ve  tasarımın açık alanını oluşturan diğer mekanlar ile bütünleşir. Tesisi oluşturan temel fonksiyonlar: restoran, cafe, bar, çocuk oyun alanı, açık yemek yeme ve aktivite alanlarıdır. Ayrıca yapının bodrumunda şarap mahseni, ofisler, personel alanları yer almaktadır. Tüm bu fonksiyonlar 500 m2’lik kapalı alanda çözülmüştür.
Yapı, betonarme ve çeliğin kendine özgü avantajlarından yararlanmak ve yapım ekonomisi sağlamak amacıyla karma bir sitem olarak önerilmiştir. Dolayısı ile servis alanları gibi şeffaflık gerektirmeyen mekanlar, strüktürün rijiditesini arttırmak amaçlı betonarme olarak çözülmüş, bahçe ile bütünleşen şeffaf/esnek mekanlar ise çeliğin potansiyelinden yararlanarak işlenmiştir.
Bahçenin doğu yönünde yer alan mevcut ağaçlar peyzajdaki yeşili güçlendiren öğeler olarak değerlendirilmiş, bina izi ile çakışan ağaçlar ise, iç mekanda yer alırken, çelik strüktür arasından yükselmelerine imkan verilmiştir. Doğu yönünde ise, yeşil ile kontrast oluşturan ve bir anlamda binayı sınırlandıran Zen Bahçesi yer almıştır.
Binanın giriş kotu, yol kotundan yukarıda yer alır; böylelikle hem servis alanına, hem de ana yemek alanına ulaşımda, rampa/pasarella bağlantıları kullanılmasına olanak sağlanmıştır.
Binanın, arsanın güneybatısına yerleşmesi, hem mevcut ağaçların bahçe içerisinde değerlendirilmesini sağlamış, hem de servis alanlarının güneybatıda kullanıcıdan gizlenerek bağımsız olarak çalışmasına imkan vermiştir.
Yukarıda tarif edilen kurguya ek olarak, mimarinin açıklıkla okunması amacıyla, beton yüzeylerin brüt, çelik yüzeylerin ise, imalat detaylarını gösterecek şekilde, gizlenmeden bırakılması önerilmiştir. Sonuçta, bina uygulandığı haliyle, başta önerilen kurgu ve kavramlardan sapmamış ve işverenin özverili ve titiz gayretleriyle tamamlanmıştır.